Κτηνοτροφία
Οι ρίζες της αιγοπροβατοτροφίας της περιοχής του Αμαρίου όπως και ολόκληρου του Ψηλορείτη, χάνονται μέσα στους μύθους της αρχαιότητας. Στηρίζεται σε μικρά ζώα (αίγες, πρόβατα) ελεύθερης βοσκής και κυρίως φυσικής εκτροφής με άγρια χόρτα, βότανα και αρωματικούς θάμνους (φασκομηλιά, θυμάρι κλπ). Αποτέλεσμα αυτης της μορφής κτηνοτροφίας είναι η παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προιόντων, όπως το ντόπιο τυρί, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, γλυκιά και ξινή μυζήθρας κ.α. Πρόκειται για προϊόντα που δεν περιέχουν χρωστικές ουσίες, ενισχυτικά της γεύσης ούτε άλλες πρόσθετες ύλες.