Μέρωνας

Μέρωνας

Ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 620 μ., σε μια κατάφυτη τοποθεσία με τρεχούμενα νερά και εκπληκτική θέα προς τις κορυφές του Ψηλορείτη και την κοιλάδα του Αμαρίου. Τα κρυστάλλινα νερά, οι πανύψηλες λεύκες, οι κερασιές, οι μηλιές και όλα τα είδη των δέντρων που πρασινίζουν τον τόπο, δημιουργούν μια μαγευτική τοποθεσία.

Η αρχαιότερη μνεία του οικισμού στις ιστορικές πηγές ανάγεται στο 1301, ωστόσο η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή μαρτυρείται πολλούς αιώνες νωρίτερα, όπως επιβεβαιώνουν αρχαιολογικά ευρήματα.

Σήμερα ο Μέρωνας είναι ένας μεγάλος σύγχρονος οικισμός, όπου μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, χωρίς όμως να έχει χάσει τη ταυτότητά του, καθώς διατηρεί αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής του αρχιτεκτονικής. Εδώ μπορείτε να βρείτε μικρά καταστήματα, καφέ, ταβέρνες, καθώς και καταλύματα για διαμονή.

Στο κέντρο του οικισμού, αξίζει να επισκεφθείτε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μια τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική, η οποία ανεγέρθηκε τον 14ο αιώνα. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος με υψηλής ποιότητας τοιχογραφίες και ανήκε στην οικογένεια των Καλλέργηδων, μία από τις πιο γνωστές και ισχυρές ελληνικές οικογένειες της εποχής, όπως μαρτυρούν εντοιχισμένα οικόσημα. Επίσης, στη θέση «Σόχωρα», σώζεται ο δίκλιτος Ναός της Παναγίας Μαυριδιανής, αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου, ο οποίος οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα και εντός του οποίου μπορεί να δει κανείς σήμερα σπαράγματα τοιχογραφιών.

Λίγο έξω από το χωριό, κατευθυνόμενοι προς τα βόρεια  μπορείτε να δείτε, στην κορυφή ενός λόφου τα απομεινάρια του Κουλέ Μέρωνα, ένα Φρούριο Οθωμανικής περιόδου, το οποίο δυστυχώς δεν σώζεται σε καλή κατάσταση.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι ο Μέρωνας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους λάτρες της Κρητικής παραδοσιακής μουσικής, χάρη στο Μουσικό Διδασκαλείο, που πραγματοποιείται εδώ κάθε Αύγουστο. Διοργανώνεται από τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα και αποτελεί τα τελευταία χρόνια θεσμό με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το παραδοσιακό πανηγύρι του οικισμού γίνεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου, ανήμερα εορτής του Αγίου Παντελεήμονα.

Πρόσθετες πληροφορίες, μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του χωριού www.meronas.gr.

 

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο