Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου (Πλατάνια)

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου (Πλατάνια)

Ο Ναός της Παναγίας στα Πλατάνια Αμαρίου είναι κτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόχωρου, καμαροσκέπαστου* με ημικυλινδρική καμάρα που ενισχύεται από δύο σφενδόνια*, τα οποία πατούν σε πεσσούς. Περιμετρικά του Ναού υπάρχει χαμηλό πεζούλι. Ο Ναός διασώζει τοιχογραφικό διάκοσμο, έργο δύο ζωγράφων. Ο πρώτος, που ακολουθεί καθυστερημένα λαϊκές συντηρητικές τάσεις του 13ου αι., διακόσμησε το ανατολικό τμήμα του Ναού με τις παραστάσεις του Παντοκράτορα και των συλλειτουργούντων ιεραρχών ενώπιον του Μελισμού στην κόγχη, τους διακόνους Στέφανο και Ρωμανό τον Μελωδό, τον Ευαγγελισμό και το Μανδήλιο ανάμεσα σε στηθάρια, με τους θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα στα μέτωπα του ανατολικού τοίχου, καθώς και την Ανάληψη στην καμάρα του ιερού βήματος. Τον ανώνυμο αυτό λαϊκό ζωγράφο εντοπίζουμε και στον Ναό της Παναγίας στον Αλίκαμπο Αποκορώνου (1314), όπου ζωγραφίζει και πάλι το ανατολικό τμήμα συνεργαζόμενος με τον Ιωάννη Παγωμένο, καθώς και στους Ναούς της Παναγίας στον Θρόνο, του Αγίου Νικολάου στις Ελένες και αλλού. Ο πολύ ικανός ζωγράφος του δυτικού τμήματος, στον οποίο οφείλονται οι παραστάσεις αγίων, της ένθρονης Παναγίας χαμηλά και ευαγγελικών σκηνών στην καμάρα (Γέννηση, Υπαπαντή, Βάπτιση, Μεταμόρφωση, Πεντηκοστή), ακολουθεί ακαδημαϊκές τάσεις της εξελισσόμενης Παλαιολόγειας τέχνης, στις πρώτες δεκαετίες του 14ου αι.
[Πηγή: Μιχάλης Γ. Ανδριανάκης – Κωνσταντίνος Δ. Γιαπιτσόγλου (2012). Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης. Ηράκλειο, σ. 310-311].

_____

*καμαροσκέπαστος ναός: τύπος ναού που στεγάζεται με ημικυλινδρική καμάρα.

*σφενδόνια: ανακουφιστικά τόξα, τριγωνικά τμήματα που διαμορφώνονται πάνω από τα ανοίγματα των τοίχων για λόγους στατικότητας.

 

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο