Αποδούλου

Αποδούλου

Το Αποδούλου βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μ. και εκτείνεται στις νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη, στους πρόποδες του υψώματος Παπούρα και στην κοιλάδα της Αμπαδιάς. Αριθμεί περίπου 230 κατοίκους, κύρια ασχολία των οποίων είναι η παραγωγή λαδιού, χαρουπιού, μελιού και κτηνοτροφικών προϊόντων. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή χρονολογούνται στην προϊστορική εποχή, αφού κοντά στον οικισμό έχει ανασκαφτεί μία από τις σημαντικότερες μινωικές εγκαταστάσεις της κεντρικής Κρήτης. Συγκεκριμένα, περίπου 1 χιλιόμετρο βορειοδυτικά του οικισμού, στην πλαγιά ενός λόφου, υπάρχει Αρχαιολογικός χώρος που πρέπει κανείς να επισκεφτεί.

Σύμφωνα με παραδόσεις, το χωριό οφείλει το όνομά του στον πρώτο οικιστή του, ο οποίος έφτασε εδώ στα χρόνια του μεσαίωνα, τότε που η πειρατεία αποτελούσε μάστιγα για τα παράλια της Κρήτης. Ήταν ένας απόδουλος, απελεύθερος δηλαδή, ο οποίος είχε καταφέρει να εξαγοράσει την ελευθερία του από τους πειρατές που τον είχαν πιάσει αιχμάλωτο. Επέλεξε μάλιστα αυτή την τοποθεσία, μακριά από τη θάλασσα για να είναι ασφαλής.

Σήμερα στον όμορφο οικισμό Αποδούλου υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα για να δει κανείς. Ένα από τα γνωστότερα ίσως είναι το αρχοντικό της Καλλίτσας, της γυναίκας που απήχθη όταν ήταν 11 χρονιών από τους Τούρκους το 1823, πουλήθηκε στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου και επέστρεψε στο χωριό μετά από χρόνια ως λαίδη και η ιστορία της έχει γίνει θρύλος στην περιοχή. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλιό ελαιοτριβείο, καθώς και μια όμορφη πέτρινη κρήνη του 19ου αιώνα , την οποία βλέπει κανείς εισερχόμενος στο χωριό από τα βόρεια πάνω στον κεντρικό δρόμο.

Σε μικρή απόσταση βόρεια από τον οικισμό βρίσκεται η μονόχωρη τοιχογραφημένη βασιλική του Αγίου Γεωργίου του Ξιφηφόρου που χρονολογείται στον 13ο αι., όπως επίσης και ο μινωικός οικισμός Αποδούλου που έχει διαμορφωθεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Αξίζει να έρθετε εδώ στη γιορτή του Κρασιού που οργανώνει στο τέλος κάθε καλοκαιριού ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού.
Το παραδοσιακό πανηγύρι του οικισμού γίνεται κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, ανήμερα εορτής του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο