Βρύσες

Βρύσες

Το χωριό είναι κτισμένo σε υψόμετρο 600 μ. στις βόρειες υπώρειες του όρους Κέδρος. Είναι ένας παλιός οικισμός που φαίνεται ότι κατοικείται ήδη κατά την εποχή της Ενετοκρατίας, καθώς μαρτυρείται σε ιστορικές πηγές από τον 16ο αιώνα.

Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό σήμερα, ο επισκέπτης θα δει πολλές κρήνες με τρεχούμενα νερά, τα οποία προέρχονται από τις πηγές του όρους Κέδρος. Λέγεται μάλιστα ότι σε αυτές οφείλει το όνομά του ο οικισμός.

Βορειοανατολικά και σε κοντινή απόσταση από τις Βρύσες, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εγκαταλελειμμένος, από τον προηγούμενο αιώνα, οικισμός Σμιλές. Οι πρώτες αναφορές του εμφανίζονται σε χειρόγραφα του 13ου αι. και είναι πιθανόν από αυτόν να προέρχονται οι πρώτοι οικιστές των Βρυσών. Στο Σμιλέ, αξίζει να δείτε τα ερείπια του ναού της Παναγίας, ο οποίος σώζει σπαράγματα τοιχογραφιών, καθώς και τη μικρή πέτρινη γέφυρα, γνωστή και ως Σμιλιανό γεφύρι, που περνάει πάνω από τον ποταμό Καλαμαύκας ή Σμιλιανό ποταμό, ανατολικά του χωριού.

Αν βρεθείτε τις Βρύσες το Δεκαπενταύγουστο, ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια αξέχαστη βραδιά στο πανηγύρι του χωριού! Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνεται μεγάλο υπαίθριο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χορούς, το οποίο οργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο