Θρόνος

Θρόνος

Στου βορειοδυτικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 540 μ.,  βρίσκεται το χωριό Θρόνος, σε μια τοποθεσία που προσφέρει εκπληκτική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου και τον Ψηλορείτη.
Βρίσκεται κάτω ακριβώς από το λόφο Θρονιανή Κεφάλα, μια περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εδώ έχει αποκαλυφθεί σημαντική εγκατάσταση υστερομινωικής εποχής (12ος αι. π.Χ.). Επίσης, πάνω στον ίδιο λόφο εντοπίζεται το οικιστικό κέντρο της αρχαίας Συβρίτου, η οποία άκμασε κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Πρόκειται για σημαντική πόλη της Κρήτης και μία από τις πρώτες που έκοψαν νομίσματα. Νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού έχει αποκαλυφθεί το νεκροταφείο της πόλης. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, ο οικισμός αποτέλεσε έδρα του επισκόπου Συβρίτου και σύμφωνα με παραδόσεις χάρη στο γεγονός αυτό οφείλεται το όνομα του χωριού, στο ότι υπήρξε δηλαδή επισκοπικός θρόνος.

Σήμερα ο οικισμός διαθέτει μια υποτυπώδη τουριστική ανάπτυξη, όπου μπορεί να βρει κάποιος καταλύματα, παντοπωλείο και μικρά καταστήματα.

Στην καρδιά του Θρόνου, υπάρχει ο μονόχωρος Βυζαντινός Ναός του 11ου αιώνα, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αξίζει να τον επισκεφθείτε και να δείτε τις αξιόλογες τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αι. που σώζονται στο εσωτερικό του. Η μικρή εκκλησία είχε οικοδομηθεί πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής (6ου αιώνα μ.Χ.), πιθανότατα του πρώτου καθεδρικού ναού της βυζαντινής Συβρίτου, από τον οποίο διατηρούνται ακόμα σπαράγματα ψηφιδωτού δαπέδου.

Το χωριό εορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, ανήμερα εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο