Ιερά Μονή Καλοείδενας

Ιερά Μονή Καλοείδενας

Σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλατάνια και πηγές, με υπέροχη θέα στον Φουρφουρά βρίσκεται η Μονή Καλοείδενας (ή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος), στο χωριό Άνω Μέρος Αμαρίου.

Βάσει των τοιχογραφιών του ναού, η Μονή ιδρύθηκε μεταξύ 13ου -14ου αιώνα. Εξακολούθησε να λειτουργεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας και να βοηθιέται από τη μεγάλη οικογένεια Βαρούχα. Ωστόσο, στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, τον Οκτώβριο του 1823, οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι μαζί με άλλα της περιοχής, επειδή βοηθούσαν Χαΐνηδες* και μάλιστα, οι μοναχοί της Καλοείδενας συμμετείχαν στον ένοπλο αγώνα. Από τότε μέχρι σήμερα η Μονή παραμένει έρημη και εγκαταλειμμένη.

Το 1992, μετά από κατάρρευση του τρούλου του ναού, αποφασίσθηκε η αναστήλωσή του, που ολοκληρώθηκε το 2001 διατηρώντας τη μορφή του αρχικού κτιρίου.

_____

*Χαϊνηδες: αλλιώς «καλησπέριδες», ονομάζονταν οι Κρήτες αντάρτες οι οποίοι έδρασαν καθ’ όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας με αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίων των κατακτητών, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του απελευθερωτικού Αγώνα στο νησί.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο