Παντάνασσα

Παντάνασσα

Στους πρόποδες του όρους Κατσονήσι και δυτικά του Οροπεδίου Βένι, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, βρίσκεται η Παντάνασσα. Αναφέρεται και ως Αντάνασσος, τοπωνύμιο προϊστορικό. Πρόκειται για έναν πανέμορφο οικισμό, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την παραγωγή λαδιού και κηπευτικών προϊόντων. Το χωριό χρονολογείται ήδη από τη Μινωική περίοδο με την ονομασία «Αντάνασσος» ή «Εντάνασσος» που όμως άλλαξε σε «Παντάνασσα» όταν κτίστηκε η εντός του οικισμού φερώνυμη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία την Παντάνασσα. Ο αρχικός Ναός καταστράφηκε και στη θέση του βρίσκεται οικοδομημένος ο νεότερος Ναός του χωριού με τη φορητή εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας να δεσπόζει στην είσοδο.

Αξίζει να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια αυτού του όμορφου οικισμού και να ανακαλύψετε όμορφες γωνιές με παραδοσιακά σπίτια και μικρές αυλές με λουλούδια που, ιδιαίτερα την άνοιξη, κατακλύζουν με τις μεθυστικές μυρωδιές τους την όσφρηση του περαστικού. Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε ένα παραδοσιακό καφενεδάκι όπου μπορείτε να απολαύσετε τσικουδιά και μεζέδες από ντόπια προϊόντα. Βόρεια του οικισμού μπορείτε να δείτε τον εντυπωσιακό δίκλιτο Ναό του 17ου αι., αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στην Αγία Τριάδα. Ανατολικά του χωριού, ανάμεσα στη διαδρομή Παντάνασσα-Απόστολοι βρίσκεται η τοποθεσία Αρναούτης. Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή που μπορείτε να κάνετε είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο (4×4), η οποία καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (Ρηγολόγου), και να απολαύσετε τους ήχους της φύσης κάτω από τα ευσκιόφυλλα πλατάνια. Η παράδοση θέλει λίγο ανατολικότερα του Αρναούτη να απομόνωναν κάποτε τους χανσενικούς της ευρύτερης περιοχής γι’ αυτό και η τοποθεσία ονομάζεται «τα κελιά των κομμένων» (αυτών δηλαδή που είχαν πρόσωπο «κομμένο» εξαιτίας της νόσου του Χάνσεν).

Επίσης, από την Παντάνασσα μπορείτε να εξορμήσετε στον Άγιο Αντώνιο, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλαγιά Βένι σε μια τοποθεσία φυσικού κάλλους με υπέροχη θέα προς την κοιλάδα του Αμαρίου στην κορυφή του οποίου κάποτε υπήρξε μια καστροπολιτεία του Νικηφόρου Φωκά και σήμερα βρίσκονται ερείπια του Ναού του Σωτήρος Χριστού. Μην παραλείψετε, τέλος, να επισκεφθείτε το κοντινό Φράγμα των Ποταμών και να χαρείτε το πανέμορφο φυσικό τοπίο, κάνοντας μια βόλτα περιμετρικά της τεχνητής λίμνης, ξαποσταίνοντας και στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Ο Ναός αυτός ανοικοδομήθηκε σε αντικατάσταση του ομώνυμου Ναού που βρίσκεται στον πυθμένα της λίμνης ύστερα από την κατασκευή του φράγματος.

Το παραδοσιακό πανηγύρι του οικισμού γίνεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, ανήμερα εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο