Σμιλές

Σμιλές

Χωριό μόλις 1 χλμ. ανατολικά από τον οικισμό Βρύσες. Από το όνομα του ακατοίκητου σήμερα χωριού πήρε το όνομά του ο κάμπος ως Σμιλιανός. Η πρώτη μνεία του Σμιλέ εμφανίζεται σε Ενετικό έγγραφο, ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί ότι είχε συνεχή κατοίκηση τουλάχιστον από τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο, μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Τον Αύγουστο του 1944, η ισοπέδωσή του από τους Ναζί οδήγησε σε σταδιακή ερήμωση και οριστική εγκατάλειψη του οικισμού.
Τα σπίτια του Σμιλέ είναι ερειπωμένα, ωστόσο υπάρχουν αξιοθέατα που μπορεί να δει κάποιος εδώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο υστεροβυζαντινός ναός της Παναγίας, στο εσωτερικό του οποίου διατηρούνται τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, ο ναός του Σωτήρα Χριστού και η παλαιά κρήνη του χωριού, που πιθανότατα κατασκευάστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το Σμιλιανό Φαράγγι που δημιουργεί στο πέρασμά του ο ποταμός Καλαμαύκας ή Σμιλιανός ποταμός, μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης, κοντά βρίσκεται και το Σμιλιανό Γεφύρι, ένα γραφικό παλιό πέτρινο γεφυράκι, το οποίο είναι χτισμένο πάνω από τον ποταμό.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο