Αμάρι ή Νεφς Αμάρι

Αμάρι ή Νεφς Αμάρι

Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 460 μ. σε απάνεμη θέση στους πρόποδες του βουνού Σάμιτος και αποτελεί το κέντρο της ομώνυμης επαρχίας του Νομού Ρεθύμνης. Η αρχαιότερη μνεία του ονόματος του χωριού αναφέρεται σε επιγραφή του ναού της Αγίας Άννας, κοντά στο χωριό, στη χρονολογία, από κτίσεως κόσμου 6733, που αντιστοιχεί στο 1225 μ.Χ. Κατά την Τουρκοκρατία ήταν βακουφικό και αναφέρεται Νέφς Αμάρι= το κυρίως Αμάρι, ή πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων, ενώ μάλιστα η περιοχή φημίζεται για τις χοντρολιές και τις κορωναίικες ελιές της.

Ο όμορφος αυτός γραφικός οικισμός, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα μικρά εκκλησάκια, κερδίζει τον επισκέπτη! Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς ερχόμενος στο Αμάρι είναι το μεγαλόπρεπο πυργόμορφο κωδωνοστάσιο που δεσπόζει στα δυτικά του χωριού. Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του και να απολαύσετε την ανεμπόδιστη θέα σε όλη την κοιλάδα του Αμαρίου!
Στις βοριοανατολικές παρυφές του οικισμού, βρίσκεται ο μικρός Ναός της Αγίας Άννας, στο εσωτερικό του οποίου μπορεί να δει κανείς σήμερα τα αρχαιότερα δείγματα τοιχογραφίας στην Κρήτη. Άλλοι δυο τοιχογραφημένοι ναοί που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, είναι ο μικρός μονόχωρος κοιμητηριακός ναός των Ταξιαρχών, καθώς και ο επιβλητικός τρίκλιτος ναός της Κεράς Παναγιάς, κρυμμένος σε πανάρχαιους ελαιώνες λίγο έξω από το χωριό.
Εδώ λειτουργεί επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρίου, με αξιόλογη συλλογή.

Αν και αξίζει να επισκεφθείτε το Αμάρι όλους τους μήνες του έτους, ο Αύγουστος ίσως είναι ο ιδανικότερος. Τότε πραγματοποιείται τετραήμερο εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του οποίου οργανώνεται Bazaar από τον τοπικό γυναικείο σύλλογο. Επίσης, κάθε χρόνο στις 25 Αυγούστου, ημέρα εορτής του Αγίου Τίτου, γίνεται πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο