Γερακάρι – Γιους Κάμπος

Μία υπέροχη πρόταση εκδρομής στην ορεινή φύση του Αμαρίου, τόσο με τα πόδια όσο και με ποδήλατα, για την εξερεύνηση του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος οροπεδίου “της Γιους ο Κάμπος”, ανάμεσα στον Σωρό και τον Κέδρο.
Η πρόταση αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στην αρχή της άνοιξης (Μάρτη – Απρίλη) οπότε και το οροπέδιο πλημμυρίζει από πολυάριθμα είδη αγριολούλουδων, κοινών αλλά και ενδημικών. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η ενδημική τουλίπα Doerfleri, η οποία απαντάται σε πέντε υποπληθυσμούς στην ευρύτερη περιοχή του ΒΔ Αμαρίου, με σημαντικότερο βιότοπο της Γιους τον Κάμπο*.
Το κυρίως τμήμα της εξερεύνησης εστιάζεται στην περιήγηση μέσα στο οροπέδιο, ακολουθώντας κυκλική πορεία πάνω σε χωματόδρομους και ασφαλτοστρωμένα τμήματα.
Οι ποδηλάτες μπορούν να προσθέσουν στην εξόρμησή τους και το τμήμα της διαδρομής που ξεκινάει από το Γερακάρι, και μετά από 5,7χλμ ήπιας ανηφορικής πορείας, συναντάει την αφετηρία της κυκλικής διαδρομής μέσα στο οροπέδιο.

Σημείωση: Η τουλίπα Doerfleri προστατεύεται από την Πολιτεία με βάση το Προεδρικό Διάταγμα Π/Δ 67 / 1981(ΦΕΚ 23Α / 30.01.2081) και τη Δασική Απαγορευτική Διάταξη 1/2014 της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου.

Κοινοποίηση σε…

Χαρακτηριστικά διαδρομής

Διαδρομή κατάλληλη για: Πεζοπορία και ποδηλασία (με χρήση κατά προτίμηση ποδηλάτων trekking VTC ή mountain bikes).
Πεζοπορία και ποδηλασία πάνω σε: Χωματόδρομους και άσφαλτο.
Βαθμός δυσκολίας:
– ως πεζοπορική: εύκολη διαδρομή (προτείνεται σε οικογένειες με μικρά παιδιά),
– ως ποδηλατική: μέτριου βαθμού δυσκολίας ως προς το ανηφορικό τμήμα της διαδρομής (Γερακάρι – Γιους Κάμπος) – εύκολη ως προς το κυκλικό τμήμα μέσα στο οροπέδιο.
Ιδιαιτερότητες: Συνεχής έκθεση στον ήλιο.
Σήμανση: Επαρκής για το ποδηλατικό τμήμα της διαδρομής πάνω στην άσφαλτο, ανύπαρκτη για το πεζοπορικό / ποδηλατικό μέσα στο οροπέδιο.
Σημείο πόσιμου νερού πάνω στη διαδρομή: Πηγή στον Άγιο Ιωάννη (σημείο 12). Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμήστε να έχετε εφοδιαστεί με νερό εκ των προτέρων. Το νερό της πηγής λιγοστεύει.

Κοινοποίηση σε…

Ατομικός εξοπλισμός

Πεζοπόροι
Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο: Παπούτσια trekking, κοντό παντελόνι, μπατόν, καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό (παγούρι 1½ λίτρων).
Χειμώνας: Παπούτσια trekking, χειμερινός ρουχισμός, αδιάβροχο, μπατόν, νερό (παγούρι 1½ λίτρων).

Ποδηλάτες
Προσαρμοσμένος εξοπλισμός (ιδιαίτερα προστατευτικός συμπεριλαμβανομένου του κράνους), με έμφαση στην καλή ποιότητα και την άριστη συντήρηση του ΜΤΒ σας (φρένων, δίσκων, αλυσίδας, ελαστικών).

Κοινοποίηση σε…

Η διαδρομή σε αριθμούς

Α) Τμήμα ποδηλατικής διαδρομής από το Γερακάρι

Αφετηρία: Πλατεία Γερακαρίου
Τερματισμός του πρώτου τμήματος της ποδηλασίας: Στη διασταύρωση προς Άγιο Ιωάννη, στην είσοδο του κυρίως οροπεδίου (νοτιοδυτικό), όπου είναι και η αφετηρίας της κοινής διαδρομής με το πεζοπορικό τμήμα.
Μήκος διαδρομής: 5,7 χλμ
Διάρκεια: Εξαρτάται από τις προσωπικές σας επιδόσεις, την εμπειρία και τον τύπο ποδηλάτου που διαθέτετε.   
Ελάχιστο υψόμετρο ποδηλατικού τμήματος:
659μ
Ανώτατο υψόμετρο ποδηλατικού τμήματος: 847μ
Συνολικό κέρδος / απώλεια υψομέτρου: +214μ / -79μ
Κλίση: Μέγιστη +17,9 % / -11,2 % Μέση +5,1% / -4,1 %

Β) Κοινή διαδρομή μέσα στο οροπέδιο

Αφετηρία / Τερματισμός: Στη διασταύρωση προς Άγιο Ιωάννη, στην είσοδο του κυρίως οροπεδίου (νοτιοδυτικό), ερχόμενοι από Γερακάρι προς Σπήλι.
Μήκος κυκλικής πεζοπορικής / ποδηλατικής διαδρομής: 3,9 χλμ
Διάρκεια πεζοπορίας: 1ω00′ – 1ω10′
Διάρκεια ποδηλασίας: Εξαρτάται από τις προσωπικές σας επιδόσεις, την εμπειρία και τον τύπο ποδηλάτου που διαθέτετε.
Ελάχιστο υψόμετρο κυκλικού τμήματος στο οροπέδιο: 762μ
Ανώτατο υψόμετρο κυκλικού τμήματος στο οροπέδιο: 819μ
Συνολικό κέρδος / απώλεια υψομέτρου: +97μ / -97μ
Κλίση: Μέγιστη +14,2 % / -7,6 % Μέση +4,0 % / -3,8 %

Κοινοποίηση σε…

Μετάβαση στο περιεχόμενο