Πεζοπορία στο κάτω φαράγγι του Πλατύ Ποταμού

Προκαταρκτική παρατήρηση: Με δεδομένο ότι η ακριβής καταγραφή μιας διαδρομής μέσα σε ένα φαράγγι με GPS είναι εξαιρετικά δύσκολη (λόγω της αδυναμίας συνεχούς επικοινωνίας της συσκευής GPS με τους δορυφόρους), η παρουσίαση της διαδρομής πάνω στον χάρτη δίδεται εμπειρικά και κατά προσέγγιση. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζετε στον μέγιστο δυνατό βαθμό πώς να κινηθείτε πάνω στη διαδρομή ακολουθώντας το γράφημα. Μην ξεχνάτε δε ότι, ανάλογα με την εποχή του έτους, το ύψος του νερού μεταβάλλει σημαντικά την πορεία σας ανάμεσα στα βράχια.

Κοινοποίηση σε…

Χαρακτηριστικά διαδρομής

Διαδρομή κατάλληλη για: Πεζοπορία, που όμως σε πολλά σημεία της διαδρομής μετατρέπεται σε τυπικό river hike.
Πεζοπορία πάνω σε: Χωματόδρομους, γιδόστρατα και στη βραχώδη κοίτη του ποταμού. Σε πολλά σημεία το περπάτημα μέσα στο νερό, όπως και το σκαρφάλωμα πάνω σε χαμηλούς βράχους, είναι αναπόφευκτο.
Αφετηρία – Τερματισμός: Γέφυρα Μανουρά.
Βαθμός δυσκολίας:
Δύσκολη διαδρομή (για το επίπεδο έμπειρων πεζοπόρων), που απαιτεί πολύ προσοχή σε στενά και βραχώδη περάσματα, τα οποία σε κάποια σημεία είναι πολύ γλιστερά.
Ιδιαιτερότητες: Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, έλλειψη υψοφοβίας, και ικανότητα σκαρφαλώματος. Συνεπώς το Κάτω φαράγγι του Πλατύ Ποταμού απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις της περιπέτειας. Η διάσχισή του είναι δύσκολη, απαιτεί πεζοπορία μέσα στο νερό* (δραστηριότητα γνωστή ως river hike), συνεχές σκαρφάλωμα πάνω σε μικρούς και μεγάλους βράχους, ενώ αν κάποιος επιχειρήσει τη διάσχιση έως τη γέφυρα δυτικά της Αγίας Παρασκευής, τότε στο τελευταίο στένεμα θα χρειαστεί σχοινί και υλικά ασφάλισης. Η εμπειρία λοιπόν και η γνώση τεχνικών canyoning σε αυτή την περίπτωση αποτελούν τα πρωταρχικά εφόδια.
Στην περιγραφή που προτείνεται η διαδρομή είναι κυκλική, οδηγώντας σας έξω από το φαράγγι, λίγο πριν την απότομη και επικίνδυνη ασυνέχεια της κοίτης, στο τελευταίο του τμήμα.
Σημείωση: Ο έντονος ευτροφισμός που παρατηρείται μέσα στον ποταμό μαρτυρά ότι η ποιότητα του νερού είναι ακατάλληλη για κολύμβηση η ακόμα και για περπάτημα μέσα σε αυτό ατόμων με αλλεργίες.
Η διαδρομή απευθύνεται αποκλειστικά σε έμπειρους πεζοπόρους. Αν αποφασίστε να την πραγματοποιήστε μην υπερτιμήσετε τις δυνάμεις σας και πάτε μόνος. Πάρτε μαζί σας το λιγότερο ένα δεύτερο άτομο, εξίσου έμπειρο και σε καλή φυσική κατάσταση. Σημειώστε ότι το κινητό δεν έχει σήμα καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής.
Σήμανση: Σχεδόν ανύπαρκτη. Μόνο σε δύο σημεία εμφανίζονται ίχνη παλιάς σήμανσης που όμως δεν βοηθάει καθόλου.
Σημείο πόσιμου νερού πάνω στη διαδρομή: Πουθενά πάνω στη διαδρομή. Προμηθευτείτε νερό εκ των προτέρων.
Πραγματοποίηση: Άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Αποφύγετε την πραγματοποίηση της διαδρομής κατά τους χειμερινούς μήνες οπότε και οι όγκοι νερού που διαρρέον το φαράγγι είναι τεράστιοι.

 

Κοινοποίηση σε…

Ατομικός εξοπλισμός

Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο: Παπούτσια trekking (ή παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία μέσα στο νερό), κράνος, κοντό παντελόνι, νερό (παγούρι 1½ λίτρων). Προνοήστε για δεύτερη αλλαξιά ρούχων και παπουτσιών έως και τα μέσα Αυγούστου, οπότε το περπάτημα μέσα στο νερό είναι αναπόφευκτο.

Κοινοποίηση σε…

Η διαδρομή σε αριθμούς

Μήκος χωματόδρομου: 6,7 χλμ
Διάρκεια (με τα πόδια): 2ω45′ – 3ω00′
Ελάχιστο υψόμετρο: 112μ
Ανώτατο υψόμετρο: 265μ
Συνολικό κέρδος / απώλεια υψομέτρου: +375μ / -374μ
Κλίση: Μέγιστη +34,4 % / -32,6 % Μέση +10,3 % / -9,6 %

Κοινοποίηση σε…

Μετάβαση στο περιεχόμενο