Απόστολοι

Απόστολοι

Σε υψόμετρο 500 μ. σε μια πανέμορφη τοποθεσία με πανοραμική θέα προς την Κοιλάδα του Αμαρίου, βρίσκεται ο γραφικός οικισμός Απόστολοι. Χαρακτηρίζεται από την αμφιθεατρική του διάταξη, το παραδοσιακό χρώμα και την απεριόριστη θέα του. Τα σπίτια του χωριού συγκεντρώνουν αρκετά στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής, με αρκετά από αυτά να διαθέτουν κεραμιδένιες στέγες, αυλές και αξιόλογες παλιές θύρες και παράθυρα. Βρίσκονται ανάμεσα σε στενά σοκάκια που διασχίζουν κάθετα και οριζόντια το χωριό.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το χωριό κατοικείτο ήδη στα χρόνια της Ενετοκρατίας, ενώ παραδόσεις αναφέρουν ότι έχει πάρει το όνομά του από μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στους Αγίους Απόστολους. Ο ναός αυτός  κτίστηκε στη μνήμη των Αγίων Δέκα, για τους οποίους λέγεται ότι, όταν καταδιώκονταν από τους Ρωμαίους επέλεξαν την περιοχή αυτή για να κρυφτούν, όπου και τελικά συνελήφθησαν. Πάνω από αυτόν οικοδομήθηκε το 1880, η σημερινή κεντρική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, την οποία συναντάμε εισερχόμενοι στο χωριό, νότια, πάνω από τον περιφερειακό δρόμο.
Εντός του χωριού, μπορείτε να δείτε το διατηρημένο παλαιό ελαιοτριβείο (φάμπρικα), ένα τυπικό δείγμα αγροτικής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη του τέλους του 18ου αι., το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Από τους παλιούς ναούς που υπάρχουν κοντά, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μικρός κοιμητηριακός Ναός του Αγίου Νικολάου, λίγο έξω από τα δυτικά όρια του χωριού. Ο ναός χρονολογείται στον 14ο αι. και εσωτερικά φέρει πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο, ο οποίος δυστυχώς έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Αξιόλογες τοιχογραφίες παρουσιάζει και ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, λίγο έξω από τα νοτιοανατολικά όρια του οικισμού. Η εκκλησία χρονολογείται στον 15ο αι. και για το κτίσιμό της χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό από αρχαία κτίρια που βρίσκονταν στην περιοχή.
Σημείο ενδιαφέροντος του οικισμού αποτελεί ο παλαιός ερειπωμένος οικισμός Ανασουβάρι, στον οποίο σώζεται ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής.

Το παραδοσιακό πανηγύρι του οικισμού γίνεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο