Γουργούθοι

Γουργούθοι

Είναι ένας μικρός οικισμός στο κέντρο της κοιλάδας του Αμαρίου, περιτριγυρισμένος από πράσινο. Σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ερειπωμένος και τα τελευταία χρόνια δεν έχει μόνιμους κατοίκους. Το όνομά του λέγεται ότι προέρχεται από την Κρητική λέξη «γουργούθος», που σημαίνει μικρός λάκκος, όπου λιμνάζει νερό, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή προέρχεται από τη λατινική λέξη gurguetium, που σημαίνει καλύβα.

Το χωριό, πριν εγκαταλειφθεί στα τέλη του 20ού αιώνα, κατοικήθηκε αδιάκοπα για πολλούς αιώνες και μάλιστα η αρχαιότερη μνεία του εντοπίζεται σε Ενετικό έγγραφο. Όμως, το μεγάλο χτύπημα που δέχτηκε από τους Ναζί την περίοδο της Κατοχής οδήγησε σταδιακά στην ερήμωσή του. Οι Γερμανοί λεηλάτησαν, έκαψαν τους Γουργούθους και στη συνέχεια εκτέλεσαν άνδρες του χωριού. Αν και έγινε προσπάθεια για ανοικοδόμηση, το χωριό δεν κατάφερε να ανακάμψει.

Σε μικρή απόσταση από τους Γουργούθους βρίσκεται ο κοιμητηριάκος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη και στην Αγία Άννα. Η δίχωρη εκκλησία χρονολογείται στον 14ο αιώνα και στο εσωτερικό της διατηρούνται σήμερα ελάχιστα σπαράγματα τοιχογραφιών.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο