Ελένες

Ελένες

Σε υψόμετρο περίπου 640 μ., τρία χιλιόμετρα μετά τον Μέρωνα με κατεύθυνση το Γερακάρι, συναντάμε το μικρό γραφικό χωριό Ελένες, περιτριγυρισμένο από πλούσια βλάστηση. Το όνομα του το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από δυο καλόγριες που ονομάζονταν Ελένες και αντιπροσώπευαν το Μοναστήρι Καλοείδενα, που ήταν μετόχι στις Ελένες. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

Οι παλαιότερες αναφορές του οικισμού εντοπίζονται σε κατάστιχα του 14ου αιώνα, ωστόσο στην περιοχή των Ελενών έχουν εντοπιστεί ίχνη κατοίκησης που χρονολογούνται στους προϊστορικούς χρόνους. Σημαντικές θέσεις εγκατάστασης αποτελούν το σπήλαιο «Μαργελές ή στου Μαργελέ την τρύπα» βορειοανατολικά του χωριού, όπου τα αρχαιότερα ευρήματα χρονολογούνται στην τελική νεολιθική περίοδο, καθώς και ο πρωτομινωικός οικισμός στο ύψωμα «Κορφή του Κουκογιάννη» δυτικά του οικισμού.

Εντός του χωριού αξίζει να επισκεφθείτε το δίκλιτο σήμερα, Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Άννας, ο οποίος σώζει στο εσωτερικό τοιχογραφίες από τον 13ο αιώνα. Προχωρώντας νοτιότερα, στο κοιμητήριο του οικισμού, θα συναντήσετε το μισοερειπωμένο υστεροβυζαντινό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλιό Δημοτικό σχολείο κτισμένο το 1922, μετά από δωρεά του Μαρκαντώνη Στυλιανού, κοντά στα βορειοδυτικά όρια του οικισμού, ένα από τα ιστορικότερα κτίρια των Ελενών, το οποίο ονομάστηκε και «Σχολή Αγροκήπιον», καθώς γύρω από αυτό είχαν αναπτυχθεί παλαιότερα πρότυπες καλλιέργειες.

Το χωριό εορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Νικολάου.

 

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο