Πατσός

Πατσός

Χτισμένος σε υψόμετρο 450μ. στις υπώρειες του όρους Σωρός, ο οικισμός είναι από τους πιο δημοφιλείς του Αμαρίου.

Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Κρήτης, το οποίο βρίσκεται δυστυχώς σε ερειπιώδη κατάσταση. Ο ναός αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου οικοδομήθηκε στον πρώιμο 14ο αι., στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και φαίνεται ότι επιδέχθηκε επεμβάσεις στα μετέπειτα χρόνια. Στο εσωτερικό του έφερε υψηλής καλλιτεχνικής αξίας τοιχογραφικό διάκοσμο του 14ου αι., ο οποίος λόγω των εκτεταμένων καταστροφών του κτιρίου αποτοιχίστηκε τη δεκαετία του ’70.

Ο οικισμός είναι ιδιαίτερα γνωστός για το καταπράσινο φαράγγι της Πατσού, το οποίο μπορεί να διασχίσει κανείς ακολουθώντας ένα σχετικά άνετο μονοπάτι που έχει διαμορφώσει η δασική υπηρεσία. Πρόκειται για μια τοποθεσία μοναδικού φυσικού κάλους, όπου υπάρχουν σημεία με μικρούς καταρράκτες και τρεχούμενα νερά, τα οποία καταλήγουν στο Φράγμα των Ποταμών. Στην αρχή του φαραγγιού συναντάμε το σπηλαιώδη Ναό του Αγίου Αντωνίου, πιάνω από τον οποίο αναβλύζει αγίασμα.

Τα τελευταία χρόνια η Πατσός έχει γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη και διαθέτει βασικές υποδομές. Εντός του χωριού μπορείτε να βρείτε καφενεία και ταβέρνες που σερβίρουν τοπικά εδέσματα, καθώς και καταλύματα για διαμονή.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Γέννησης της Θεοτόκου, πραγματοποιείται στο χωρίο πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο