Μοναστηράκι

Μοναστηράκι

Μόλις 2 χλμ. από την ιστορική Σχολή Ασωμάτων, στην πλαγιά του όρους Σάμιτος, απλώνεται το Μοναστηράκι. Το πανέμορφο χωριό κατοικείται εδώ και πολλούς αιώνες, μάλιστα φαίνεται ότι υπήρχε ήδη κατά την Β’ Βυζαντινή περίοδο, καθώς η πρώτη μνεία του χωριού εμφανίζεται σε έγγραφο του 1254.

Ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός και διατηρεί πολλά στοιχεία τοπικής αρχιτεκτονικής. Εισερχόμενος ο επισκέπτης στο Μοναστηράκι από τα δυτικά, το πρώτο πράγμα που αντικρίζει είναι το όμορφο  κτίριο του παλιού σχολείου. Κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια θα συναντήσει πέτρινα σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα με τη χαρακτηριστική λιτή αρχιτεκτονική και τα επιμελημένα περιθυρώματα στα ανοίγματα, καθώς και τις εισόδους με τα τοξωτά ανώφλια. Στο κέντρο του οικισμού ξεχωρίζει η κεντρική εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του σωτήρα, η οποία διατηρούσε στο παρελθόν βενετσιάνικη καμπάνα με ανάγλυφες παραστάσεις και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο τοιχογραφημένος Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου του 16ου αι. με την εντυπωσιακή πρόσοψη, η οποία φέρει περίτεχνο γοτθικό θύρωμα στην είσοδο. Πιο χαμηλά, στις νότιες παρυφές του χωριού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Κάτω Βρύση με τη συστοιχία πέτρινων γουρνών που αποτελούσε κάποτε το πλυσταριό του χωριού.

Υπάρχουν ακόμα κι άλλα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε σε μικρή απόσταση έξω από το χωριό. Στα βόρεια θα βρείτε τον τοιχογραφημένο Ναό της Παναγίας, όπου υπήρχε μοναστήρι, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τους τάφους μοναχών που έχουν αποκαλύψει ανασκαφές κοντά. Έχει μάλιστα υποστηριχθεί ότι σε αυτή τη Μονή οφείλει ο οικισμός το όνομά του. Όσοι αγαπάτε τη φύση, λίγο δυτικότερα θα συναντήσετε το Μνημειακό Άλσος της Ελιάς, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε αναζωογονητικούς περιπάτους ανάμεσα σε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα. Τέλος, ανατολικά του οικισμού, πάνω σ’ έναν χαμηλό λόφο, στη θέση Κόκκινος Χάρακας, αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως ένα μινωικό ανάκτορο παλαιοανακτορικής περιόδου, το οποίο είναι σήμερα επισκέψιμο.

Το παραδοσιακό πανηγύρι του οικισμού γίνεται κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, ανήμερα εορτής της Αγίας Μαρίνας.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο