Βισταγή

Βισταγή

Κτισμένη στις δυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 500 μ. η Βισταγή δεσπόζει στην περιοχή. Είναι από τους μεγαλύτερους οικισμούς του Αμαρίου και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το χωριό εμφανίζονται σε απογραφές της ενετικής περιόδου (16ος αι.), ωστόσο η ανθρώπινη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρείται πολύ νωρίτερα, όπως επιβεβαιώνουν αρχαιολογικά κατάλοιπα προϊστορικής εποχής που έχουν εντοπιστεί κοντά στον οικισμό. Το χωριό συναντάται σήμερα και αναφέρεται και ως «Μπισταγή ή «Μπισταή». Η ορθή γραφή του τοπωνυμίου είναι Πισταγή (εκ του πιστή-γη). Το Μπισταγή οφείλεται στο ν του άρθρου αιτιατ. στην Πισταγή – στη Μπισταγή και το Βισταγή στη συνήθεια μερικών να αποδίδουν το Λατινικό Β (μπ) με το β. [Πηγή: Σπανάκης Γ. Στέργιος (1991). Πόλεις και Χωριά της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων. Ηράκλειο].

Σήμερα στο γραφικό οικισμό της Βισταγής σώζονται αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία της Κρητικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να ανακαλύψει παλιά, πέτρινα σπίτια με τα λίθινα περιθυρώματα στα ανοίγματα και τα τοξωτά ανώφλια στις εισόδους. Από τα παραδοσιακά κτίρια του χωριού ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο ανενεργά σήμερα δημοτικά σχολεία. Στο ανατολικό τμήμα, εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς την κεντρική εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο Χαράλαμπο και στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χάρη στο ψηλό καμπαναριό της, καθώς και τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος χρονολογείται επί Ενετοκρατίας. Ο Ι.Ν. έχει στο εικονοστάσι του τους Τέσσερις Μάρτυρες. Λέγεται ότι τον κατασκεύασαν για να μην μπαίνουν στο χωριό τα κακά πνεύματα [Πηγή: Εκδοτικός οίκος Αρσινόη. Κρήτη – Το Αφιέρωμα. Τοπικές Ιστορίες]. Λίγο βόρεια του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπου – Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρίσκεται επίσης το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο χρονολογείται αρχές του 15ου αιώνα, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ενετικών σκυφίων, 40 στην κύρια (Νότια) όψη του και 3 κάτω από το καμπαναριό (Δυτική όψη). Από τους παλαιότερους Ιερούς Ναούς της περιοχής και εκτός του οικισμού (προς τον οικισμό Πλατάνια), βρίσκεται η μονόκλιτη καμαροσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία σώζει τοιχογραφίες του 12ου και 14ου αιώνα.

Αξίζει επίσης να επισκεφθεί κανείς εδώ το μικρό Λαογραφικό Μουσείο Βισταγής, καθώς  και το παραδοσιακό Εργαστήρι κεραμικής που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Επίσης το χωριό διαθέτει σύγχρονη μεγάλη πλατεία, με αναψυκτήριο-ταβέρνα, παιδική χαρά και μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Για τους φυσιολάτρες, προτείνεται να πάρετε το δρόμο που οδηγεί στην περιοχή «Τσικαλάς – Πέντε πηγάδια», μια τοποθεσία φυσικού κάλλους και στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη. Εκεί, μπορείτε επίσης να φθάσετε ακολουθώντας μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό.

Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί το χωριό όλους τους μήνες του χρόνου, με αξιοσημείωτες εκδηλώσεις το Φεστιβάλ «Αύγουστος στη Βισταγή» που διοργανώνεται στο χωριό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με πλήθος εκδηλώσεων από τις αρχές έως τα τέλη Αυγούστου κάθε έτους και την εκδήλωση «Ορεινές δραστηριότητες» που διοργανώνεται στα ορεινά της Κοινότητας Βισταγής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με κύριες δραστηριότητες την εκπαίδευση ski και την ορεινή πεζοπορία. Το ετήσιο πανηγύρι του χωριού γίνεται το Σάββατο πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του χωριού www.vistagi.gr.

 

 

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο