Πλατάνια

Πλατάνια

Το χωριό Πλατάνια βρίσκεται σε μια καταπράσινη ειδυλλιακή τοποθεσία στις δυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 420 μέτρων. Ο οικισμός κατοικείται αδιάκοπα αιώνες τώρα. Για πρώτη φορά αναφέρεται  από τον Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 ως Platagnia στην επαρχία Αμαρίου, ενώ στην ενετική απογραφή του 1583 ως Platania de Neoteri  (Neoteri ήταν επιφανείς ενετική οικογένεια) και Platagnia με 37 οφειλόμενες αγγαρείες.

Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να δει και να επισκεφτεί τα παραδοσιακά καφενεία για να γευτεί την τοπική γαστρονομία και να περπατήσει στα γραφικά σοκάκια. Επίσης, μπορεί να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στον ομώνυμο ναό του 14ου αιώνα στο κέντρο του χωριού, ο οποίος είναι κατάγραφος με υψηλής ποιότητας αγιογραφίες της εποχής. Μία από τις τοιχογραφίες που ξεχωρίζει είναι ο Άγιος Γεώργιος ο σκουλαρίκας, δείγμα πολύ καταρτισμένου αγιογράφου. Στην ίδια περίοδο χρονολογείται και ο Ναός του Αγίου Νικολάου που δυστυχώς οι τοιχογραφίες του δεν είναι σε καλή κατάσταση σήμερα.

Στα Πλατάνια λειτουργούσε το 1867 νοσοκομείο με 8 κρεβάτια με το βαυαρό επίατρο Βερνάδο Ορνστάιν και τον γιατρό Γιάννη Γερρασιμίδη για την περίθαλψη των τραυματιών. Το νοσοκομείο ήταν αιτία να έρχονται αρκετοί καπετάνιοι, ξένοι στρατιώτες και ανταποκριτές στο χωριό. Το κτήριο το οποίο σώζεται μέχρι τις μέρες μας βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Τα Πλατάνια σήμερα αποτελούν πόλο έλξης φυσιολατρών και ορειβατών, χάρη στο ομώνυμο φαράγγι που ξεκινάει από την πλατεία του χωριού ακολουθεί κυκλική διαδρομή και καταλήγει στο κέντρο του οικισμού, το οποίο αποτελεί μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές του νησιού. Απόκρημνες κορυφές, γκρεμοί, σπηλαία, πλούσια βλάστηση και σπάνια ειδή πτηνών συνθέτουν μια εικόνα μοναδικού φυσικού κάλλους. Διασχίζοντας το φαράγγι ο επισκέπτης μπορεί  να δει το σπήλαιο «Κοντογονάτες» όπου κατά την επανάσταση του 1866 φυλάχτηκαν τα ιερά κειμήλια της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και της Ιεράς Μονής Ασωμάτων. Επίσης, ο επισκέπτης αξίζει να δει και τον σπηλαιώδη Ναό του Αγίου Αντωνίου στην τοποθεσία «Κολλυβές», που κατά πάσα πιθανότητα η τοποθεσία πήρε το όνομά της από το κίνημα των μοναχών Κολλυβάδων, που ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 18ου αι. εντός του Αγίου όρους. Επιπλέον κατά την ανάβαση του ο επισκέπτης συναντά και το σπήλαιο του τραγοπόδαρου ποιμενικού Θεού «Πάνα», που οι κάτοικοι του χωριού ανά τους αιώνες, ισχυρίζονται ότι εδώ γεννήθηκε ο Θεός αλλά και ο διάσημος Γάλλος αρχαιολόγος «Paul Faure», ύστερα από μία επίσκεψη στην περιοχή, έγραψε ότι οι κάτοικοι του χωριού μιλάνε για το Θεό με τέτοια οικειότητα σαν να ήταν ένας από αυτούς.

Τα Πλατάνια αποτελούν τη γενέτειρα της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας και δημοσιογράφου Καλλιρόης Σιγανού-Πάρρεν, ιδρύτριας του «Λυκείου Ελληνίδων» και της εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών», καθώς επίσης και του «Μαέστρου» της Κρητικής μουσικής, Λεωνίδα Κλάδου.

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται πανηγύρι στο χωριό.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο