Πετροχώρι

Πετροχώρι

Αμφιθεατρικά κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Σάμιτος στα νότια της κοιλάδας του Αμαρίου, το Πετροχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 360 μ. σε μια τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Ψηλορείτη. Δεν είναι γνωστό το πότε ιδρύθηκε ο οικισμός, όμως από ιστορικές πηγές επιβεβαιώνεται η ύπαρξή του στα χρόνια της Ενετοκρατίας και μάλιστα οι αρχαιότερες αναφορές του απαντούν σε έγγραφα του 16ου αιώνα. Σήμερα στο Πετροχώρι ζουν μόνιμα περίπου 100 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Το χωριό αναφέρεται στην επαρχία Αμαρίου το 1577 ως Αποσέτι, μέχρι και το 1930. Η ονομασία αυτή προήλθε από το ρήμα απωθώ και αυτό γιατί οι κάτοικοι του το έκτισαν ψηλότερα από τον ποταμό Πλατύ για να αποφύγουν την ελονοσία και τα ατυχήματα των παιδιών τους στον ποταμό. Άλλοι υποστηρίζουν πως ονομάστηκε Αποσέτι από παραφθορά της λέξης των Σαρακηνών Αβδύ που σημαίνει άρχοντας. Η ονομασία Πετροχώρι προϋπήρχε, όταν το χωριό ήταν κτισμένο στη θέση Πεταρές, απ’ όπου πήρε και την ονομασία του. Κατά την παράδοση, το 961 μ.Χ. στην περιοχή έλαβε χώρα μεγάλη μάχη μεταξύ Σαρακηνών και Βυζαντινών πολεμιστών του στρατηγού Νικηφόρου Φωκά. Κοντά στο χωριό σώζεται μέχρι σήμερα το τοπωνύμιο Φουκάς, καθώς επίσης και η τοποθεσία Σαρακήνα, κοντά στον Πλατύ ποταμό.

Κάνοντας μια βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού, μπορεί κανείς να ανακαλύψει μερικά παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι δυστυχώς ερειπωμένα. Στο χωριό σώζεται ο Βυζαντινός Ναός Δώδεκα Αποστόλοι του 11ου-12ου αιώνα που είναι τοιχογραφημένος. Το 1880 έγινε επέκταση του Ναού προς τα ανατολικά. Σε νεότερη εποχή, τον 16ο αιώνα, κτίστηκε με σαντορινιό χώμα η Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, η οποία όμως καταστράφηκε το 1875. Αμέσως μετά άρχισε η ανοικοδόμηση της, για την οποία έδειξαν αξιοθαύμαστη προσπάθεια οι κάτοικοι του χωριού. Είναι δίκλιτη -το άλλο κλίτος είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου- βασιλικού ρυθμού και πολύ μεγάλη.
[Πηγή: Εκδοτικός οίκος Αρσινόη. Κρήτη – Το Αφιέρωμα. Τοπικές Ιστορίες].

Όσοι είστε φυσιολάτρες, το Πετροχώρι προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για αναζωογονητικές εξορμήσεις στη φύση. Από το χωριό μπορείτε να ακολουθήσετε το ορεινό μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του όρους Σάμιτος, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στο άγριο κρητικό τοπίο, όπου κυριαρχούν η πέτρα και οι θάμνοι. Φτάνοντας στην κορυφή του όρους, η θέα προς την κοιλάδα του Αμαρίου και τον Ψηλορείτη κόβει την ανάσα. Επίσης, σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται ο Πλατύς Ποταμός, πνιγμένος στο πράσινο, καθώς και το πανέμορφο Σμιλιανό Φαράγγι.

Στο Πετροχώρι λειτουργούν τουριστικά καταλύματα για διαμονή.

Το παραδοσιακό πανηγύρι του οικισμού γίνεται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα εορτής του Τιμίου Σταυρού.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο