Βολιώνες

Βολιώνες

Σε μια κατάφυτη τοποθεσία, στις υπώρειες του γήλοφου Βένι, σε υψόμετρο 340 μ., βρίσκονται οι Βολιώνες. Μία εκδοχή για την προέλευση του ονόματος του οικισμού είναι ότι προέρχεται από τη λέξη βιόλες δηλαδή λουλούδια που φύτρωναν στην περιοχή. Το χωριό αναφέρεται και ως Βωλιώνες, από τους μεγάλους βώλους χώματος που δημιουργούνται κατά την καλλιέργεια των πολλές φορές βαλτωδών χωραφιών της περιοχής. [Πηγή: Εκδοτικός οίκος Αρσινόη. Κρήτη – Το Αφιέρωμα. Τοπικές Ιστορίες].

Οι αρχαιότερες αναφορές του μικρού αυτού αγροτικού οικισμού σε ιστορικές πηγές, ανάγονται στα χρόνια της Ενετοκρατίας (16ος αι). Από την περίοδο αυτή έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή εκκλησίες, τις οποίες αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Μια από τις πιο αξιόλογες εκκλησίες ενετικής εποχής είναι ο ερειπωμένος Ναός της Παναγίας με τα γοτθικά στοιχεία γλυπτής διακόσμησης. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Ναός του Σωτήρα, που οικοδομήθηκε τον 14ο αι. και φέρει στο εσωτερικό του πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο.

Πάνω από το χωριό, στο λόφο Βένι, θα βρείτε το παλιό Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, όπου διατηρείται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου. Η θέα από το σημείο αυτό, κόβει την ανάσα.
Αν είστε φυσιολάτρες, ακολουθήσετε τον παλιό επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο Φράγμα των Ποταμών το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από τον οικισμό. Η διαδρομή γύρω από το φράγμα είναι μαγευτική!

Το παραδοσιακό πανηγύρι του οικισμού γίνεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ανήμερα εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα.

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο